Srčika

inštitut za zakonsko in družinsko terapijo

DEJAVNOSTI

HUJŠANJE

Program: TELO SEM JAZ

Do lepo oblikovanega telesa s pomočjo terapevta in osebnega trenerja

Hočete imeti oblikovano telo brez odvečne telesne teže, pa se sprašujete, kako da kljub vsem različnim poskusom doživljate toliko neuspeha in nemoči?

Človek je večplastno bitje in zato se vsaka sprememba na njegovem psihičnem in duhovnem področju odraža tudi na telesu in obratno. Ob vsej stresnosti današnjega hitrega tempa, ki nam ga narekuje sodobni svet, ni čudno, da se v telesu kopičijo napetosti, nemir, strahovi, frustracije, občutki nesposobnosti in nevrednosti, dokler telo ne zmore več požirati vseh teh krivic in se odzove z boleznijo. Največkrat se človek šele takrat vsaj za trenutek ustavi, a le toliko, da skoči do zdravnika, potem pa nadaljuje z vsakodnevno rutino.

Ko človek enkrat nima več stika s svojim telesom, ga ne doživlja več kot zaveznika, kateremu lahko vedno verjame, če mu le prisluhne, kaj mu sporoča. Začenja ga doživljati kot nasprotnika, celo sovražnika, ki ga je treba ukrotiti, ga spraviti ob odvečne kilograme, ga neprestano kontrolirati, tehtati in meriti, da ga končno lahko spravi znotraj določenih meril, ki se posamezniku zdijo primerna. Dokler tega ne doseže, je na svoje telo besen, se ga sramuje, najraje bi zamenjal vse na njem, saj je prepričan, da je ravno njegovo telo tista največja ovira, da ne more biti zares srečen v sebi in med ljudmi.

Danes obstaja prava poplava različnih ponudb, kako v čim krajšem času oblikovati čim bolj vitko telo. Na tem mestu ni prostora, da bi naštevali vse te pristope, ki človeku do potankosti predpišejo, koliko kakšne hrane naj na dan zaužije in predvsem kakšne ne sme uživati, kakšne naprave mu bodo pomagale oblikovati telo po njegovih željah. Vse te metode in pristopi imajo isto izhodišče, da je namreč telo nekaj, kar se človeku upira, kar ga onesrečuje, frustrira in mu je potrebno nadeti uzdo in brzdo ter ga z močno voljo in pod natančnim nadzorom končno obvladati. Takšen pristop še bolj utrdi v človeku trdoto in brezčutje do lastnega telesa, kar pa v končni fazi ne vodi človeka k dobremu počutju in splošnemu zdravju.

Zato smo v sodelovanju z nekaterimi strokovnjaki iz različnih področij razvili precej drugačen in bolj celosten pristop k oblikovanju telesa, kjer ne gre le za hujšanje, pač pa je to predvsem posledica bolj sočutnega odnosa do lastnega telesa. Zdrava prehrana in primerna telesna aktivnost imata seveda svojo posebno vlogo, za kar v programu skrbi profesionalni osebni trener. Pomembno pa je, da se ne ukvarjamo le s tem, na kakšen način bi lahko človek izgubil odvečne kilograme, ampak da se posvetimo tudi vzrokom, ki človeka vodijo k nezdravemu odnosu do svojega telesa in zaradi katerih posledično morda trpi za prekomerno telesno težo. Človek se namreč lahko znajde v začaranem krogu, iz katerega ne zmore sam priti ven. Tako na primer s preštevanjem kalorij in neprestanim tehtanjem po vsaki vadbi želi vzpostaviti kontrolo nad lastnim telesom. Obenem pa mu prav hrana predstavlja največkrat edino tolažbo v trenutkih nezadovoljstva, osamljenosti, nesprejetosti, stresa... Ko se na ta način s hrano pomiri, pa se v njem ponovno prebudijo negativni občutki sramu, krivde, sovraštva do sebe in občutki nevrednosti. Na ta način je krog sklenjen. S kontrolo nad hrano hoče v bistvu doseči kontrolo nad temi čutenji, pri čemer je seveda vnaprej obsojen na neuspeh in ta neuspeh ga še bolj potolče in potrdi v prejšnjih občutkih in v negativnem odnosu do sebe.

V programu TELO SEM JAZ zato vključujemo tudi relacijski terapevtski pristop, pri čemer se lotimo stvari še z drugega konca: posameznik ne more uspeti, dokler svoje telo doživlja kot nasprotnika ali celo sovražnika, ki mu predstavlja oviro do sreče. Zato delamo predvsem na sprejemanju in spoštovanju sebe ter svojega telesa. Skupaj z vsakim posameznikom skušamo raziskati, kaj ga vodi v nezdravo prehranjevanje ali zavira v telesni aktivnosti. Kateri so tisti momenti, ko posežeš po hrani predvsem zato, da zapolniš čustveno praznino, osamljenost, ali skušaš regulirati stres, strah, jezo, žalost... Pomagamo odkrivati konstruktivne načine obvladovanja stresa, razvozlati zanko osamljenosti, čustvene praznine, izražati jezo (...) , skratka vse tisto, kar posameznika vodi v nezdrav način prehranjevanja ali telesne zanemarjenosti. Pomembna se nam zdi posameznikova pozitivna drža oz. spoštljiv odnos do sebe in lastnega telesa, brez katerega je uspeh lahko le kratkotrajen.

Program predstavlja torej integracijo različnih znanj in izkušenj, ki ponujajo bolj celostno obravnavo. Na eni strani spremljamo človeka v njegovi telesni aktivnosti in zdravi prehrani, na drugi strani pa nudimo vso psihološko podporo in pomoč pri soočanju s čustvenimi zapleti in obrambnimi mehanizmi, ki so povezani s posameznikovim odnosom do sebe. Na ta način hočemo zagotavljati čim bolj kakovostne in trajne rezultate, saj temeljijo na spremembi, ko posameznik vzpostavi bolj spoštljiv in sprejemajoč odnos do lastnega telesa. To ni več njegov nasprotnik, ampak prijatelj in zaveznika, ki s svojo govorico vedno govori resnico.

Prijave:
E-mail: info@srcika.si
GSM: 064 128 765

Program vodijo relacijska terapevtka Mirjam Mavrič, profesionalni osebni trener Mito Šinkovec in nutricistka Romana Bizilj.
Več o treningih z lastno težo si lahko preberete na www.mito.si

Apycom jQuery Menus